Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Απαράδεκτη η "εικαζόμενη συναίνεση"... (για τις δωρεές οργάνων).


Το θέμα είναι πολύ σημαντικό. Προωθούν με Νόμο την υποχρεωτική αφαίρεση οργάνων από "εγκεφαλικά νεκρούς", οι οποίοι δεν θα έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να είναι δωρητές οργάνων.
Σκεφτείται να αρρωστήσει ή να κτυπήσει το παιδί σας, ο/η σύζυγό σας,  οι γονείς σας, ο αδελφός σας κλπ. σε κάποιο ατύχημα και να μείνει "εγκεφαλικά νεκρός" ("φυτό") και χωρίς να σας ρωτήσουν να διακόψουν την μηχανική υποστήριξη, δηλ. να διακόψουν βίαια τη ζωή του άνθρώπου σας, γιά να του πάρουν τα όργανα...
Διαβάστε ενδεικτικά και αυτά: 
("Εγκεφαλικά νεκρός» ανένηψε! προσοχή στις επιλογές σας!"

και: ("Ένας νέος εγκεφαλικά νεκρός ανέζησε"
 
Και, σκεφτείτε το... 



Απαράδεκτη η "εικαζόμενη συναίνεση"

Ανοικτή επιστολή καθηγητών ιατρικής
στους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου


Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές,
Στο προσχέδιο του νόμου «Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις», άρθρο 9, παρ. 3, νομοθετείται η «εικαζόμενη συναίνεση» σύμφωνα με την οποία πραγματοποιείται η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, «θανόν πρόσωπο» εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην αφαίρεση αυτή. Η «εικαζόμενη συναίνεση», με σαφέστερη διατύπωση, εφόσον νομοθετηθεί θα πραγματοποιείται η αφαίρεση των ζωτικών οργάνων οποιουδήποτε ενήλικα στην περίπτωση που τεθεί γι’ αυτόν η διάγνωση του «εγκεφαλικού θανάτου», εάν αυτός δεν είχε δηλώσει γραπτώς, στην προγενέστερη ζωή του, την αντίθεσή του για τη λήψη των ζωτικών του οργάνων.
Θα πρέπει να καταστεί σαφές στον Ελληνικό λαό ότι ο «θανών δότης» (άρθρο 9) -από τον οποίον αφαιρούνται τα κατάλληλα προς μεταμόσχευση ζωτικά όργανα- είναι μόνον ο «εγκεφαλικά νεκρός» ασθενής, ο οποίος, όμως, αναπνέει ακόμη με τη βοήθεια του αναπνευστήρα, υποστηρίζεται με κατάλληλη φαρμακευτική υποστήριξη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και στον οποίον επιτελούνται οι περισσότερες βιολογικές του λειτουργίες.
Ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις που εκφράζονται διεθνώς για την ταύτιση του ...«εγκεφαλικού θανάτου» με το βιολογικό θάνατο του ανθρώπου, με βάση ποιά λογική θα πρέπει να αποκαλύπτει ο κάθε Έλληνας πολίτης τις πεποιθήσεις του για μείζονα φιλοσοφικά θέματα, τα οποία σχετίζονται με τη ζωή και το θάνατο και τα οποία συνιστούν αυστηρά προσωπικά δεδομένα; Ποιά είναι εν προκειμένω η θέση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων;
Πολύ περισσότερο τίθεται πρόβλημα, όταν η γνωστοποίηση των πεποιθήσεων αυτών είναι δυνατόν να έχει συνέπειες στην επιλογή των ασθενών για εισαγωγή στις Μονάδες Εντατικής θεραπείας, οι οποίες ανεπαρκούν για την κάλυψη των αναγκών. Σε ανάλογη περίπτωση, ποιός θα προτιμηθεί για εισαγωγή; Αυτός για τον οποίον εικάζουμε ότι συναινεί στην αφαίρεση των ζωτικών του οργάνων ή αυτός, ο οποίος έχει δηλώσει αντίθεση στην αφαίρεση των οργάνων του; Εννοείται ότι θα προτιμηθεί ο υποτιθέμενος συναινών, οπότε γίνεται πλέον ανεπίτρεπτη διάκριση των ασθενών με κριτήριο τις φιλοσοφικές τους πεποιθήσεις.
Η τακτική της  «εικαζόμενης  συναίνεσης» πάσχει εμφανώς από έλλειμμα δημοκρατικού φρονήματος και θα προκαλέσει μείζονες αντιδράσεις. Ποιός γιατρός θα τολμήσει να αφαιρέσει ζωτικά όργανα «εγκεφαλικά νεκρού» ασθενούς, εάν υπάρχει σαφής αντίρρηση των αμέσων συγγενών του; Συναίνεση υπάρχει μόνον όταν αυτή έχει δηλωθεί ρητώς και εγγράφως και όχι όταν τεκμαίρεται. Φαίνεται ότι από το ίδιο δημοκρατικό έλλειμμα έπασχαν και αυτοί, οι οποίοι μερικά χρόνια πριν είχαν χαρακτηρίσει τα ζωτικά όργανα των Ελλήνων «εθνικό πλούτο»!
Εάν οι προηγούμενοι προβληματισμοί δεν πείθουν για τη ματαίωση της νομιμοποίησης της «εικαζόμενης συναίνεσης», ας λάβουν υπ’ όψη τους οι εισηγητές του νόμου αυτού τη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής της χώρας μας. Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, στη συνεδρίασή της, στις 16 Δεκεμβρίου 2005, συζήτησε την πρόταση νόμου, η οποία είχε τότε κατατεθεί στη Βουλή για την «τροποποίηση και συμπλήρωση του ν.2737/1999 «Μεταμοσχεύσεις ανθρωπίνων ιστών και οργάνων και άλλες διατάξεις» απέρριψε την πρόταση για νομοθέτηση της «εικαζόμενης συναίνεσης». Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής αυτής «..η ενδεχόμενη καθιέρωση του συστήματος της “εικαζόμενης συναίνεσης”, για την εξασφάλιση μοσχευμάτων από νεκρούς δότες, θα δυσκολέψει μάλλον, παρά θα διευκολύνει αυτόν τον σκοπό… Oι μεταμοσχεύσεις σήμερα βασίζονται στον θεσμό της δωρεάς οργάνων και ακριβώς γι’ αυτό περιβάλλονται με ιδιαίτερη κοινωνική αίγλη. Αν, στο θεσμό της δωρεάς, υποκατασταθεί μια απόλυτη κρατική επιταγή που επιβάλλει την αφαίρεση των οργάνων… οι μεταμοσχεύσεις μοιραία θα στερηθούν αυτή την αίγλη… Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι …η “εικαζόμενη συναίνεση” δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ σε χώρες που ήδη την έχουν καθιερώσει νομοθετικά (π.χ. Ισπανία)…».       
  
Με εξαιρετική τιμή
Οι υπογράφοντες

   1. Κ. Γ. Καρακατσάνης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
   2. Ι. Κουντουράς, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
   3. Χρ. Γήτας, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
   4. Δημ. Τσαντήλας, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
   5. Νικ. Κωνσταντινίδης, Διευθυντής Ιατρός Ε.Σ.Υ.




ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ 
ΤΟΝ ΛΕΓΟΜΕΝΟ "ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ" 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΕΔΩ:

ΚΑΙ ΕΔΩ 

ΚΑΙ ΕΔΩ
 

2 σχόλια:

ΕΙΡΗΝΗ Ζ.Κ Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΗ ΕΣΤΙ είπε...

ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ, ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΨΥΧΗ, ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΜΑΣ.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.
ΚΑΙ
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ανώνυμος είπε...

=ΔΗΜΌΣΙΑ ΔΙΑΒΟΎΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΈΔΙΟ ΝΌΜΟΥ «ΔΩΡΕΆ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΌΣΧΕΥΣΗ ΟΡΓΆΝΩΝ
ΚΑΙ ΆΛΛΕΣ ΔΙΑΤΆΞΕΙΣ»=
Links:
http://us2.campaign-archive2.com/?u=50a810fa15871d639c2f21bf4&id=578ffa780d&e=fd94a932ba

Δημοσίευση σχολίου