Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΠΑΥΛΟΣ (+ 15 Νοεμβρίου)

news-serbian-orthodox-patriarch-diesΕιδήσεις-Διεθνή: 
Εκοιμήθη την Κυριακή (15 Νοεμβρίου) στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Παύλος.
Ο Παύλος νοσηλευόταν στο στρατιωτικό νοσοκομείο από τον Ιούνιο του 2007 καθώς αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα, ωστόσο τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη.
Ο Παύλος ανέλαβε ως επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το 1990, λίγο πριν την αιματηρή κατάρρευση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς χαρακτήρισε «μεγάλη απώλεια για τον σερβικό λαό» τον θάνατο του Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
«Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να ενώσουν ολόκληρα έθνη και ο Παύλος ήταν ένας εξ αυτών», προσέθεσε ο πρόεδρος της Σερβίας τονίζοντας ότι ο θάνατος του Πατριάρχη είναι μεγάλη απώλεια και για τον ίδιο προσωπικά.
Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, ο οποίος τέθηκε αναπληρωτής του Παύλου όταν εκείνος αρρώστησε, ξέσπασε σε λυγμούς ανακοινώνοντας τον θάνατο του πατριάρχη.
Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα στη Σερβία καθώς ο Μπόρις Τάντιτς κήρυξε τριήμερο πένθος για τη μεγάλη απώλεια. Η σορός του Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Παύλου, έχει εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον καθεδρικό ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου.



Λόγοι και συμβάντα από τη ζωή του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Παύλου. 

 Η μοναχική υπόσχεση της ακτημοσύνης.


Τελειώνοντας η σύνεδρίαση της Σερβικής Συνόδου στο Βελιγράδι,ο πατριάρχης Παύλος ξεκίνησε κατά τη συνήθεια του να πάει στον εσπερινό στον Καθεδρικό Ναό.Βγαίνοντας είδε στο πάρκινγκ ένα πλήθος από πολυτελή μαύρα αυτοκίνητα και ρώτησε:
-Σε ποιόν ανήκουν αυτά τα αυτοκίνητα;
-Είναι των επισκόπων που ήρθαν για τη σύνοδο μακαριώτατε,του απάντησε ένας ιερέας που τον συνόδευε.
Ω,ο Θεός να τους φυλάει.Με τι θα κυκλοφορούσαν άραγε εάν δεν είχαν δώσει τη μοναχική υπόσχεση της ακτημοσύνης;
Ο καθένας βλέπει ότι θέλει
Ο διάκονος που συνόδευε τον πατριάρχη στις εξόδους του στο Βελιγράδι διηγείται για το μάθημα που πήρε από αυτόν μια φορά που πήγαιναν στην εκκλησία Μπάνοβο Μπρντο.
-Με τι θα πάμε, με το αυτοκίνητο;ρώτησε ο διάκονος.
-Όχι,με το λεοφωρείο! απάντησε κατηγορηματικά ο Πατριάρχης.
-Μα το λεωφορείο είναι πάντα γεμάτο και η ζέστη είναι αποπνιχτική.Και δεν είναι και κοντά.
-Έτσι θα πάμε του λεει κοφτά ο πατριάρχης.
-Μακαριώτατε,προσπαθούσε να τον πείσει ο διάκονος.,είναι καλοκαίρι ο κοσμος πηγαίνει για μπάνιο στο νησάκι Τσιγκάλια και οι πιο πολλοί είναι ημίγυμνοι,δεν είναι σωστό…
-Πάτερ.του λέει ήσυχα ο πατριάρχης,ο καθένας βλέπει ότι θέλει!

Αύξηση; Για ποιόν λόγο;

Ο πατριάρχης αρνούνταν πολλές φορές να πάρει και το μισθό του και αρκούνταν στη σύνταξη που είχε ως πρώην επίσκοπος Ράσκα και Πρίζρεν.Τα ρούχα του και τα παπουτσια του τα διόρθωνε μόνος…Του έμεναν και χρήματα από τη μικρή του σύνταξη τα οποία έδινε στους φτωχους και σε άλλες αγαθοεργείες.
Διηγούνται κάποιοι ότι όταν οι ιεράρχες ζητησαν το 1962 αυξηση μισθών ο Παύλος-επίσκοπος τότε-είπε έκπληκτος:’’Γιατί να γίνει αύξηση αφου δε μπορουμε να ξοδεψουμε ούτε αυτά που έχουμε;

Πολυτέλεια.

Οι κάτοικοι του Βελιγραδίου συναντουσαν συχνά τον πατριάρχη Παύλο στο δρόμο,στο τραμ ή στο λεοφωρείο. Μια φορά ενώ περπατούσε επί της λεοφώρου Πέτρος ο Α΄κατευθυνόμενος προς το πατριαρχείο σταμάτησε δίπλα του μια Μερσεντές,τελευταίο μοντέλο.Στο τιμόνι ήταν ο ιερέας μιας πλούσιας βελιγραδινής ενορίας
-Μακαριώτατε, παρακαλώ επιτρέψτε μου να σας πάω όπου επιθυμείτε του λέει περιποιητικά
Ο πατριάρχης μόλις ανέβηκε ρώτησε:
-Πατέρα, ποιανού είναι αυτό το πολυτελές αυτοκίνητο;
-Δικό μου μακαριώτατε!
-Σταμάτα αμέσως! τον διέταξε ο πατριάρχης
Κατέβηκε έκανε ταπεινά το σημείο του σταυρού,τον ευλόγησε και του είπε:
O Θεός να σε προστατεύει!


(Άρθρο του Jovan Janjic από την εφημερίδα ‘’Nasa Rec’’772/13-2-2004)


ΠΗΓΗ:  http://aktines.blogspot.com/2009/11/blog-post_8003.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου