Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009

Οι Άγιοι Μηνάς ο Καλλικέλαδος, Ερμογένης και Εύγραφος (+ 10 Δεκεμβρίου)
Ο Μηνάς ήταν Αθηναίος και από την οικογένεια του ειδωλολάτρης. Όταν όμως εκπαιδεύτηκε και μορφώθηκε αρκετά, διαπίστωσε ότι η πολυθεΐα ήταν μάλλον ψέμα και πλάνη. Στη μελέτη των φιλοσόφων επίσης, δεν μπόρεσε να βρει κάτι το αληθινό. Τότε προχώρησε στη μελέτη χριστιανικών συγγραμμάτων. Έπειτα του Ευαγγελίου, όπου και βρήκε αυτό πού τον γέμιζε ψυχικά, δηλαδή το φως και την αλήθεια. Έτσι, ο Μήνας έγινε χριστιανός. Αργότερα, ο βασιλιάς Μαξιμίνος (311-313), μη γνωρίζοντας ότι είναι χριστιανός, τον έκανε έπαρχο Αλεξανδρείας. Αλλά όταν ο βασιλιάς αυτός διέταξε διωγμούς στην πόλη αυτή, ο Μηνάς όχι μόνο δεν εξετέλεσε τη διαταγή, αλλά και συνετέλεσε να πληθυνθούν οι χριστιανικές τάξεις. Τότε ο Μαξιμίνος έστειλε νέο έπαρχο, τον Αθηναίο λόγιο Ερμογένη. Αυτός, τηρώντας το γράμμα του νόμου, βασάνισε σκληρά το Μηνά και τον έκλεισε στη φυλακή, για να πεθάνει εκεί μέσα από τις πληγές του. Μετά από καιρό, όταν ο Ερμογένης έστειλε να διαπιστώσουν αν και πότε πέθανε ο Μηνάς, διαπίστωσαν ότι όχι μόνο δεν είχε πεθάνει, αλλά και οι πληγές του θεραπεύθηκαν. Τότε δημόσια τον ρώτησε πως έγινε αυτό. Ο Μηνάς απάντησε ότι θεραπεύθηκε την ώρα πού πεσμένος στο έδαφος έψαλλε: "Εάν πορευθώ εν μέσω σκιάς θανάτου, ου φοβηθήσομαι κακά, ότι συ μετ' εμού ει Κύριε". Εάν δηλαδή αντικρίσω το θάνατο, δε θα φοβηθώ μήπως πάθω κακό, διότι συ είσαι μαζί μου, Κύριε. Η απάντηση είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει χριστιανός ο Ερμογένης και κάποιος διακεκριμένος πολίτης, ο Εύγραφος. Αργότερα ,όλους μαζί τους αποκεφάλισαν.
 

Απολυτίκιον. Ήχος γ. Την ωραιότητα.


Η καλλικέλαδος, θεόφρον γλώσσα σου, λαμπρώς κηρύξασα, Χριστού την σάρκωσιν, συναθλητάς σοι ευκλεείς, ειλκύσατο εν σταδίω, Μηνά παμμακάριστε, Ερμογένην τον ένδοξον, και τον θείον Εύγραφον, μεθ' ων χαίρων ηγώνισαι. Και νυν την Παναγίαν Τριάδα, υπέρ ημών εκδυσωπείτε.
(ΠΗΓΗ: http://www.synaxaristis.googlepages.com/10%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85

Γιά το Άγιο Ερμογένη έχει συγγράψει ένα εξαίρετο βιβλίο ο κ. Παναγιώτης Τσαγκάρης, θεολόγος-καθηγητής, το οποίο παρουσιάζουμε συνιστώντας το θερμά: 

Ο Άγιος Ερμογένης, του Παναγιώτη Τσαγκάρη.


 
ΕΡΜΟΓΕΝΗΣ
Ο ένδοξος άγιος, καλλίνικος μεγαλομάρτυρας, θαυματουργός, ιερομάρτυρας
& οι συν αυτώ μαρτυρήσαντες
Μηνάς και Εύγραφος
Βίος – Ακολουθία – Παρακλητικός Κανών
του Παναγιώτη Τσαγκάρη, θεολόγου

Για παραγγελίες του βιβλίου:
Παναγιώτη Τσαγκάρη 
Τηλέφωνο - Fax: 22510 27249
Email: xo_hellas1@yahoo.comΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε  ή  xo2004@sch.gr
 Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
Ένα  από τα πάμπολλα πανέμορφα εξωκλήσια του νησιού της Λέσβου, όπου μπορεί κανείς να καταφύγει και σε περιβάλλον γαλήνης και ησυχίας να προσευχηθεί, είναι και το όμορφο γραφικό εξωκλήσι του Αγίου Ερμογένη που βρίσκεται σκαρφαλωμένο επάνω σ΄ ένα βράχο, μέσα σ΄ ένα ωραίο ορμίσκο, στην περιοχή των Λουτρών.
Ποιος ήταν όμως ο Άγιος Ερμογένης; Ποια ήταν η ζωή του;
Μια λεπτομερή περιγραφή  του βίου του Αγίου Ερμογένη αλλά και της σχέσης του Αγίου με το νησί της Λέσβου και τα Λουτρά ειδικότερα, μας δίνει με το νέο του βιβλίο, ο θεολόγος καθηγητής Παναγιώτης Τσαγκάρης.
Ένα βιβλίο αξιόλογο που περιγράφει τη ζωή, το έργο και την αγιότητα του Αγίου Ερμογένη που από φανατικός διώκτης των χριστιανών, τελικά με τη χάρη του Θεού, μετεστράφη και πίστεψε στο Χριστό κι έγινε κήρυκας της αγάπης Του και λάτρης του Χριστιανισμού. Στον πρόλογο του βιβλίου, ο συγγραφέας, αναφέρει: «Η ζωή του Αγίου Ερμογένη και των συν αυτώ μαρτυρησάντων είναι μια πρόκληση κι ένα κάλεσμα για όλους μας. Μας καλούν οι Άγιοι, όπως εκείνοι γκρέμισαν μέσα τους την πλάνη της ειδωλολατρίας, έτσι κι εμείς, σήμερα, να γκρεμίσουμε μέσα μας τα είδωλα του εγωισμού, της υπερηφάνειας, της άνεσης, της καλοπέρασης και της ευζωίας και να ατενίσουμε και να ποθήσουμε την αιωνιότητα της μακαριότητας των Αγίων».
Την μακαριότητα την οποία αξιώθηκε ο Άγιος Ερμογένης αφού δέχθηκε από τους πρώην ομοϊδεάτες του, τους ειδωλολάτρες, τον εξευτελισμό και στο τέλος και το μαρτυρικό θάνατο υπέρ Χριστού του Θεού.
Ένα βιβλίο που πραγματικά αξίζει να διαβαστεί για να μας τονώσει ψυχικά και πνευματικά.

Ο Παναγιώτης Τσαγκάρης είναι καθηγητής θεολόγος και συγγραφέας των βιβλίων: 1) «Τρεις λόγοι για τους Τρεις Ιεράρχες», 2) «Γερμανός Καραβαγγέλης - Ο Παπαφλέσσας της Λέσβου», 3) «Ο Άγιος Βησσαρίων, Αρχιεπίσκοπος Λαρίσης»,  4) «Δέσποινα, πρόσδεξαι τις δεήσεις των δούλων σου», 5) Η Γενοκτονία των Ποντίων και η Μάχη του Σκρά  - Ύμνος άμα και θρήνος», κ.α.

1)         ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
2)         ΠΡΟΛΟΓΟΣ
3)         ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
4)         Ο ΝΕΟΣ ΕΠΑΡΧΟΣ
5)         Η ΔΙΚΗ
6)         ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ
7)         Η ΕΚΠΛΗΞΗ
8)         Η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ
9)         Ο  ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΕΡΜΟΓΕΝΗΣ
10)       Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
11)       Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ
12)       Ο ΑΓΙΟΣ  ΕΡΜΟΓΕΝΗΣ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
13)       ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΡΜΟΓΕΝΗ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
14)       ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
15)       ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΜΠΟΥΣΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ
16)       ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΕΡΜΟΓΕΝΟΥΣ
17)       ΚΑΝΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΕΝΔΟΞΟΝ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΑ ΕΡΜΟΓΕΝΗ
18)       ΕΠΙΛΟΓΟΣ
19)       ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
20)       ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
ΠΗΓΗ: http://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2442&Itemid=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου