Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Ρ/Σ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-89,5


Όσοι ακροατές του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 συμφωνούν με την παρακάτω διαμαρτυρία της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, καθώς και με το αξιόλογο κείμενο του Αγιορείτου Μοναχού π. Μωυσή, ας διαμαρτυρηθούν και αυτοί με τη σειρά τους στους Υπευθύνους του Σταθμού, γιατί πράγματι η νέα κατάσταση είναι απαράδεκτη.  
(Τηλεφωνικό κέντρο του Σταθμού: 210 7298222 και e-mail: 895@ecclesia.gr).

Και μη ξεχάσετε να ψηφίσετε στην ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 
του ιστολογίου μας για το θέμα αυτό
(στο τέλος της σελίδας)

 
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ.

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 89,5
(ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ).

Ἐν Βούλᾳ τῇ 2ῃ Νοεμβρίου 2009
 
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τα νέα προγράμματα του σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, πολλά από τα οποία είναι αξιόλογα και έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο. Ο στόχος του «ανοίγματος στην κοινωνία» που ετέθη από τους υπευθύνους του ραδιοφωνικού σταθμού είναι ένας σημαντικός στόχος, ο οποίος φυσικά μας βρίσκει σύμφωνους - αφού «το απρόσληπτον και
αθεράπευτον». Ο στόχος όμως αυτός φαίνεται να επιτυγχάνεται με ορισμένες εκπομπές μόνον. Άλλες εκπομπές όχι μόνο δεν πραγματοποιούν άνοιγμα στην κοινωνία, όχι μόνον δεν προσλαμβάνουν την κοινωνία για να την Χριστοποιήσουν, να την εκκλησιαστικοποιήσουν και να την θεραπεύσουν, αλλά συσχηματίζονται με τον κόσμο και τα προβλήματά του.
Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας γιατί ο σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος έφτασε σε σημείο να περνά θέσεις αντι-ορθόδοξες, αντι-εκκλησιαστικές και κακόδοξες. Με πόση προσοχή επιλέχθηκαν τα νέα πρόσωπα; Με τι κριτήρια κόπηκαν αξιόλογες εκπομπές που υπήρχαν στο προηγούμενο πρόγραμμα; Για ποιο λόγο κόπηκαν οι πολύ αξιόλογες και σημαντικές αντιαιρετικές εκπομπές «Εκκλησία και αιρέσεις» και «Σεμινάριο Ορθοδόξου Πίστεως»; Από τις 126 ώρες που μεταδίδεται το πρόγραμμα εβδομαδιαίως, δεν κρίθηκε αναγκαίο να δοθούν 2 ώρες για διαφώτιση του πιστού και μη λαού για αιρέσεις, παραθρησκείες και καταστροφικές λατρείες; Δεν γνωρίζουν οι αρμόδιοι ότι οι γνωστές αιρέσεις στην Ελλάδα σήμερα -χριστιανικές και παραχριστιανικές αιρέσεις, παραθρησκευτικές ομάδες και ομάδες ασυμβίβαστες με την ορθόδοξη πίστη- υπερβαίνουν τις 700; Γιατί στερείται ο πιστός λαός της τόσο αναγκαίας σήμερα αντιαιρετικής ενημέρωσης;
Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για αυτά που ακούσαμε στο σταθμό της Εκκλησίας μας τις πρώτες δύο εβδομάδες του νέου προγράμματος. Επιτρέπεται στο όνομα της δήθεν ανανέωσης να ακούμε την ακύρωση θεολογικών όρων, τη διαστρέβλωση δογμάτων, την επίθεση στην Ιερά Παράδοση; Επιτρέπεται στο όνομα της δήθεν ανανέωσης να ακούμε στο σταθμό της Εκκλησίας για την εξίσωση του χαρίσματος της ιερωσύνης με τις τεχνικές και για την «παθολογική αρχαιολατρία» που διακατέχει δήθεν όσους προσπαθούν να διαφυλάξουν τη γλώσσα της Θείας Λατρείας; Επιτρέπεται ο Σταθμός της Εκκλησίας να προβάλλει μαθήματα ψυχανάλυσης και σεμινάρια ανάπτυξης της αυτοεκτίμησης; Πώς τολμά εκπομπή του Σταθμού της Εκκλησίας να ασχολείται με το ποιο ζώδιο κυριαρχεί κάθε μήνα, άλλη εκπομπή να μιλά για «ενέργειες» και άλλη εκπομπή να διαφημίζει φορέα για την προστασία του περιβάλλοντος ο οποίος προβάλλει οικολογικές ταινίες, ταοϊστικού όμως προσανατολισμού; Πώς εδόθη εκπομπή στο Σταθμό της Εκκλησίας σε ψυχοθεραπευτή ο οποίος από ετών συνεργάζεται με ψυχοθεραπευτικό εργαστήριο το οποίο προωθεί το διαλογισμό, τη γιόγκα, την ολιστική «θεραπευτική» και αποκρυφιστικές μεθόδους «ψυχοθεραπείας»; Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το εν λόγω ψυχοθεραπευτικό εργαστήριο διοργάνωσε το Μάρτιο του 2009 ημερίδα με προσκεκλημένο από το εξωτερικό ψυχίατρο ο οποίος μεταξύ άλλων δίδαξε την «αξία» της γιόγκα, του διαλογισμού, του τάι τσι, του τσι-κουνγκ και στη συνέχεια καθοδήγησε διαλογισμό στον οποίο μετείχε το πολυπληθές ακροατήριο ψυχο-ειδικών καθώς και το μέλος της επιστημονικής επιτροπής της ημερίδας και νυν συνεργάτης του Σταθμού της Εκκλησίας.
Με ποιο δικαίωμα ο Σταθμός της Εκκλησίας πλανά τον πιστό λαό του Θεού; Απαντώντας σε παράπονα ακροατών, υπεύθυνος εκπομπής δήλωσε στον αέρα ότι «ο Σταθμός της Εκκλησίας δεν εκπροσωπεί την Εκκλησία». Ποιον εκπροσωπεί τότε, αν δεν εκπροσωπεί την Εκκλησία; Μήπως κάποια αιρετική ομάδα; Αυτά τα πράγματα είναι ανεπίτρεπτα, όταν μιλούμε για το Σταθμό της Εκκλησίας. Αν ο σταθμός δεν εκπροσωπεί την Εκκλησία, τότε οφείλει να αλλάξει όνομα. Αν εκπροσωπεί την Εκκλησία, τότε έχει χρέος να βαδίζει σύμφωνα με το ήθος και τα δόγματα της Εκκλησίας, κάνοντας φυσικά «άνοιγμα στον κόσμο» και όχι άνοιγμα σε κακοδοξίες και αιρέσεις.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Γλυφάδας.



ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Του αγιορείτου Μοναχού Μωϋσέως

laika1frontmedium864768
Είναι γεγονός πως οι, από τις αρχές του μηνός Οκτωβρίου, αλλαγές του προγράμματος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ρ.Σ.Ε.Ε) δημιούργησαν πολλές ερωτήσεις, απορίες, προβληματισμούς και δυσαρέσκειες, για να χρησιμοποιήσουμε ήπιες εκφράσεις. Στο φιλόδοξο πρόγραμμα, για μεγαλύτερη ακροαματικότητα των υπευθύνων του ΡΣΕΕ, επήλθε μία άμικτη μίξη· Χρυσοστόμου (και όχι Αγίου), Παϊσίου (και όχι Γέροντος), με Σ. Καζαντζίδη και Ρ. Σακελλαρίου… Οι απορημένοι ακροατές νομίζουν ότι άλλαξε θέση στα ραδιοκύματα ο σταθμός. Δεν είναι πλέον «η άλλη φωνή στα FM».
Κανείς δεν μπορεί ν αρνηθεί το δικαίωμα του κάθε διευθυντή και υπευθύνου για αλλαγές και ανανεώσεις, αλλά νομίζουμε προς το καλύτερο. Ο σταθμός έχει μεταβληθεί εν πολλοίς σε υψηλό σεμινάριο Θεολογίας. Μίας Θεολογίας όμως νεορθόδοξης, κουλτουριάρικης, στοχαστικής, ασαφούς και νεφελώδους. Πολλή λογοτεχνία, οικολογία και τέχνη. Κανείς δεν λέγει να μη υπάρχει ποικιλία και ότι δεν υπάρχουν και καλές εκπομπές. Οι περισσότεροι των ακροατών είναι ηλικιωμένοι, ασθενείς, ανήμποροι, απλοί, στις επαρχίες και στις πόλεις. Δεν θα πρέπει να αγνοηθούν. Ζητούν κατήχηση, διδαχή, παραμυθία, ενίσχυση, λύση αποριών. Με το νέο πρόγραμμα δημιουργούνται απορίες και δεν λύνονται. Παλαιότερα είχα γράψει ένα άρθρο· «η θεολογία της γκρίνιας». Αυτή η συνεχής κριτική περί πάντων όσων συμβαίνουν μέσα στην Εκκλησία είναι αρκετά κουραστική.
Ας διατηρηθεί σε κάποια περιοδικά, αν είναι τόσο απαραίτητη, και όχι στον ΡΣΕΕ, που ταπεινά φρονούμε θα πρέπει ν’ αποτελεί προέκταση του ιερού άμβωνος.
Στις συνόψεις ή τους συνέκδημους το Ευαγγέλιο της Αγάπης του Πάσχα γράφεται σε διάφορες γλώσσες με ελληνικούς χαρακτήρες. Κάπως έτσι διαβάζουν κάποιες νεαρές κυρίες κείμενα Πατέρων και Γερόντων τις μεταμεσονύκτιες ώρες, μεταξύ λαϊκών ασμάτων και μάλιστα μπουζουκιών. Ο πολύς κ. Χ. Γιανναράς, ο κριτής της οικουμένης, σε μια πρώτη του συνέντευξη στον μεταλλαγμένο σταθμό είπε πως, οι αντιδράσεις των αντίοικουμενιστών είναι καραγκιοζιλίκια. Οι λόγοι του κάθε ανθρώπου τον χαρακτηρίζουν. Σε μια ελεύθερη και ζωντανή Εκκλησία και σε μια δημοκρατική χώρα έχουν νομίζουμε λόγο οι πάντες. Γιατί οι οικουμενιστές μπορούν άνετα να μιλούν και οι αντιοικουμενιστές να φιμώνονται, τρομοκρατούνται και απειλούνται; Όσο και αν θέλουν να δικαιολογήσουν οι πρώτοι τα πράγματα και να σταθούν σε ορισμένες εκφράσεις και τακτικές, δεν απαντούν επί της ουσίας του λίαν σοβαρού θέματος.
Ο οικουμενισμός είναι γεγονός πως αποτελεί, κατά τον Όσιο Ιουστίνο Πόποβιτς, παναίρεση.
Αλήθεια σάς λέγω και μάρτυς μου ο Θεός. Οι χριστιανοί μας  αισθάνονται προδομένοι, εγκαταλελειμένοι, συγχυσμένοι και λυπημένοι. Σταμάτησαν ν ακούν τον ΡΣΕΕ. Ακούνε, όπου μπορούν, τον σταθμό της «Πειραϊκής Εκκλησίας». Ιερές Μητροπόλεις σκέφτονται να αυξήσουν τις ώρες των δικών τους προγραμμάτων και να δημιουργήσουν νέους σταθμούς. Παρακαλώ επ ουδενί μη θεωρηθεί ότι τα γράφω αυτά επειδή διεκόπη η δική μου εκπομπή στον ΡΣΕΕ. Δεν γράφω με καμμία χαρά. Γράφω με πόνο μεταφέροντας την έντονη διαμαρτυρία πολλών. Υπάρχει μάλλον μία και μόνη ερμηνεία στο απρόσμενο αυτό γεγονός. Στην όλη υπόθεση κρύβεται ένας κρυφός, λεπτός και βαθύς βαθμός εκκοσμικεύσεως.
Η μεγάλη αγωνία για υψηλή ακροαματικότητα οδηγεί στην απώλεια του εκλεκτού λήμματος των πιστών. Ίσως πουν οι υπεύθυνοι πως τώρα αυξήθηκαν τα ποσοστά ακροαματικότητας. Μειώθηκαν όμως τα ποσοστά ορθοδόξου παραδοσιακότητος και ευαισθησίας. Τα λόγια μου αυτά μεταφέρουν, όπως ανέφερα, τη λύπη πολλών πιστών, που δεν περίμεναν ποτέ μία τέτοια στροφή του ΡΣΕΕ. Ας αναλογισθούν καλά οι υπεύθυνοι την αποκαρδίωση τόσων πιστών. Τώρα πλέον δεν μιλάμε για μια «άλλη φωνή στα FM». Οι υπεύθυνοι φέρουν ιδιαίτερα μεγάλη ευθύνη για την έμπνευση αυτής της σοκαριστικής αλλοτριώσεως, που προβληματίζει και σκανδαλίζει…

 Του αγιορείτου Μοναχού Μωϋσέως – Από τον ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΥΠΟ της 30ης Οκτωβρίου 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου